Kajaklek och teknik på Hjortsjön

Dags för årliga lemmeltåget ner till vattnet!

Nja årligt, förra året ställde vi in pga få deltagare. Men i år så blev vi 10 st med Bosse och mej på Friluftsfrämjandets teknik och kajakleksdag. Det blev tyvärr 4 avhopp på slutet. Men när vi gick som “kajak-tåg” till vattnet så blev vi rätt långa trots allt.

P1060889

Tanken med teknikdagen är att träna på det man inte hinner eller vill på en dagtur eller på egen hand. Så vi började med lite uppvärmning på land för att få fart på fötter, midja och rygg med hjälp av våra paddlar.

På vattnet så fortsatte vi med att förfina raktframpaddling för att sedan gå över i hög paddelföring och testa det i “jägarmarch”.  Efter bakåtpaddling följandes strandkanten så blev det 360 på stället (innan kantning). När kaffetarmen gjorde sig påmind så passade vi på att gå upp på lite högre brygga innan fikat.

Efter fikat så testade vi gränserna med kantning för att sedan prova sveptag i cirkel och 360 på stället med kantning för att se om det blev skillnad. Det gick bättre med kantning!

P1060891

Efter det så putsade vi på akterligt roder och att svänga åt båda hållen. För att få tid att känna på paddelverkan så kombinerade vi det med att en annan fick bogsera. Då finns tid att hitta vinkel och vridning. Kontring blev nästa utmaning och det är inte helt givet hur paddelbladet ska vridas. Men denna kunskap så blev nästa övning ett “S”. Sveptag-kontring-sveptag-akterligt roder.

Vi stillade sedan upp oss och testade flera varianter på sidorförflyttning. Tiden sprang iväg fort och vi återvände till starten för att testa låga stöd tills det blev blött på riktigt. Då testades kamraträddning och självräddning med och utan flottör samt VKV-systemets pontoner.

Några stod i kajakerna och paddlade (inte jag för jag har för dålig balans) och andra badade desto mera. Extra övningar var att pussa handtaget fram, sitta på bakdäck för låga stöd eller vrida sig runt 360 sittandes, hålla stadigt åt kamraten som går ett varv runt. Tandempaddling provade jag och en till, att sitta på sitt bakdäck, kajakerna skavfötters och en fot i varje sittbrunn. Sedan får man paddla på en sida var. Denna “lek” går att göra till tävling..

Efter fyra timmar så började vi bli lite möra och avslutade med “öppen grill” hemma i vår trädgård.

Man slutar inte leka för att man blir äldre, man blir äldre för att man slutar leka.