Full rulle i bassängen

Utesäsongen har inte riktigt kommit igång ännu för mej, men två söndagar har Friluftsfrämjandet Jönköping haft träning på höga (och låga) stöd samt kajakroll i vårt mindre badhus. Vi har även haft en ledarträning samt två gånger med kamrat- och självräddning. Jag brukar hamna på passen med rollträning.

Inför förra veckan så passade jag och Bosse på att öva lite i Fängen. Den höll då +4C, så öven med underställ och torrdräkt så blev det lite svalt i vattnet. På egen hand i så kallt vatten blir jag inte utsläppt 😮 så uterollandet får vänta till tvåsiffrigt tror jag.

Vi brukar ha ganska bra utdelning på dessa passen. Förra veckan så klarade en nybörjare roll på egen hand och även denna vecka så klarade en annan att rolla själv (som inte klarat mer än halva hemma).

De som kommer på dessa övningar har lite blandad bakgrund. En del har paddlat länge och är nyfikna på roll och vill träna på stöden i varmvatten. En del har testat roll men bara klarat halva tidigare. Det brukar vara 1-2 som är nybörjare i kajak och tycker roll är spännande och så har vi de som rollar och vill träna på “andra sidan”. Så det är en blandad skara som kommer. De flesta som aldrig rollat brukar behöva två “omgångar”. Kroppen och hjärnan har mycket att ta in efter första två timmarna. Men det brukar vara någon ny nästan varje gång som lär sig att rolla på två timmar (inklusive fika).

Jag brukar sätta de nya i min Black Pearl och använda avataq och grönlandspaddel. När väl kroppen har lärt sig rörelserna kan man lättare byta till sin favoritpaddel (även om den är europeisk) och sin vanliga kajak.

På sex deltagare är vi två ledare, men är kvoten nya deltagare hög så blir det fulle rulle mellan kajakerna för att hålla eleverna igång.

Uppblött och trött efter en dag, men roligt är det att demystifiera kajakrollen.