Greenland strokes and rolling med Cheri och Turner

När vi hälsade på Mikael på Sea kayak Billdal förra året för paddelköp så pratade vi paddlar, roll mm och han berättade då att Cheri och Turner hade gjort en avstickare det året till Billdal. När så allt blev klart i februari att Cheri och Turner skulle komma igen 2015 för 4 heldagar så anmälde Tinna och jag oss till en heldag med Greenland strokes and rolling.

P1060350

Visst kan man lära sig på youtube och DVD, och det var typ så jag lärde mej rolla. Men det går mycket fortare och lättare att göra rätt om någon som vet kan ge direkt återkoppling. Dagen började med samling kring “the greenland sticks” med presentation av deltagarna, det egna målet man hade för dagen och var och en fick dela en “stretch” som vi gjorde för att mjuka upp.

P1060352

Sedan fortsatte Turner och Cheri att prata om egenskaperna för en grönlandspaddeln och vi fick plocka upp var sin som vi skickade runt  när vi kände på egenskaperna, längd, bredd, material, skaftlängd mm.

P1060355

Vår reservpaddel (euroblade) fick komma fram i rampljuset för att prata skillnaderna mellan “the spoon and the knife”. En stor skillnad för kroppen är hur kraftfördelning ser ut under paddeltaget där GP börjar och slutar mjukt medan EP börjar kraftfullt.

P1060359

Vi delade sedan upp i två grupper baserat på erfarenhet. Cheri hade hand om 5st där Tinna var med och jag var med Turner och 2 andra som paddlat längre med GP. Det blåste 6-7m/s men båda grupperna hittade lugnare vatten för att kunna fokusera på tekniken. Vi ägnade ganska mycket tid på “silent forward stroke”. Jag har tagit i för mycket för tidigt och ska skära ner paddeln mer innan jag trycker på. Vattenflaskan på fördäck skulle också bort för att få till den sista knuffen med “push hand”. Små saker som gjorde stor skillnad. Sedan svängde vi på olika sätt och det blir min utmaning att göra low brace turn tystare…

Höga och låga stöd praktiserades också. Skillnaden mot “vanliga” stöd är att på grönländska är de mjukare men djupare (dvs blötare). Vi fick även testa att gå upp på lågt stöd från att ha helt kapsejsat, det var en ny erfarenhet. Principen är en chest scull men först ska huvudet till ytan och paddeln vertikalt (coolt).

P1060366

Efter 3 timmar med teori och praktik så var det välbehövlig lunchpaus på en timme. Badklipporna var nu fulla med solbadare.

P1060367P1060368

Inför rollandet på  eftermiddagen så byttes det om till torrdräkter. Även om vattnet höll 19C så blir det svalt om man står i under 3 timmar. Först var det genemsam genomgång på land av grundläggade teknik och tips. En del “vanliga människor” som gick förbi stannde till och såg ut som fågelholkar.

P1060375P1060377

Cheri visade mer avancerade rollar på land och följde sedan upp det i vattnet med avataq.

P1060382P1060383

Hon gick sedan vidare och visade med paddel. Sedan fick den andra gruppen sin genomgång av teknik på vattnet med avataq och paddel.

Thomas, Johan (Wirsén) och jag fick öva på de rollar vi ville och Turner kollade och tipsade och korrigerade. För både stormroll, reverse sweep och Norsaq-rollarna fick jag med en hel del bra tips för att göra dem bättre. Reverse Norsaq (bak->fram) var jag inte ens nära att klara. Balance brace “the greenlandic way” var lite annorlunda med paddeln fastlåst under nacken och aktern men över underarmarna. Det läget kändes fixerat (på ett bra sätt), men jag har lite svårt att flyta tryggt och det skvalpar gärna över ansiktet.

P1060390

Mot slutet fick Tinna fick lite proffstips av Turner för att jobba vidare med standardrollen på andra sidan.

Efter tre timmar med roll så är man gaska trött i kroppen och knoppen så det var skönt att att få avsluta även om vi hade tid ytterligare en halvtimme.

Summeringen blir att det  var en rolig och givande dag. Cheri och Turner förmedlar sin kunskap på ett lättsamt och lågmält sätt och kan beskriva vad man ska göra på ett tydligt sätt. De är mycket observanta på fel man gör och ger personliga tips på att korrigera det.

Heldagen kostade i och för sig lite mer än en kortare “clinic”, men det blev mer avstressat och det fanns gott om tid för frågor. Det var också kul att få ha jobbat med Cheri och Turner i verkligheten och inte bara sett dem på TV (This is the roll).

Är du intresserad av det grönländska sättet att paddla eller rolla så tag chansen om du kan att vara med på en av Cheri och Turners kurser. Det funkar även bra för de som är helt nya i det grönländska.