Petrus Kajak firade 10år

DSC_0042

24-26 juli firade Petrus och Iréne att Petrus kajak funnits i 10 år. Vi åkte dit och var med på lördagen och söndagen. Bland aktiviteterna fanns (traditionsenligt) rolluppvisning med Dubside & Co, teknikkurser med Vingpaddel (Johan Wild) eller grönlandspaddel (Björn Thomasson), provpaddling av Frej i glasfiber, slalomutmatning i kajak, rolltävling, paddling runt torpön samt fika och umgås.

P1060302

På lördag eftermiddag var Tinna och jag med på Björns kurs i grönlandspaddling. Jag har paddlat med “GP” nästan från början, men har inte lärt mej på annat sätt än genom att läsa eller se. Tinna har prövat på några gånger men paddlar oftast med “vanlig” paddel. Så vi tog tillfället för att se om det fanns något jag missat eller att få bekräftat det jag gör. Efter en teoretisk genomgång på land så paddlade vi ut på Sommen som visade upp en blåsig och vågig sida (6m/s). Det blir lite svårare att märka om paddeln går i tyst när det viner, regnar, plaskar av vädret.

P1060310P1060312

Vi fick tips i framåtpaddling och det som skiljer mot euroblade och lite teori om höga/låga stöd fämfört med EP. Sedan fick vi öva i kontring, akterligt styrtag, sidoförflyttning under fart samt stillastående. Sidorförflyttning gjordes även med paddeln mot nacken i en hand eller helt hållen i en hand. Mer (och mycket) info finns att läsa här på Björns hemsida.

DSC_0045DSC_0046

Efter kursen så gick vi upp och torkade och tog på landkläder för grillafton som passande nog hölls inomhus. I trevlig gemenskap på många olika språk så grillades grillspett, pratades kajak och annat.

DSC_0048DSC_0049

Dubside visade några korta filmer från Grönland och tävlingarna. Bland annat denna med en underbar kille som “grönlandsjojkar” (eller vad det kan vara). Boo Nordins bilder från Sommen visades under tiden som Dubside och Björn spelade gitarr växelvis och tillsammans. Det blev en mycket trevlig avslutning på dagen.

 

DSC_0056

Efter en god natts sömn i tält på Hätte camping så hade vi väl inte tänkt att göra så mycket på söndagen.

P1060309

Jag testade Frej igen i lite lugnare vatten. Den svänger som en forskajak om man vill det.. Jag petade ut skeddan och testade att paddla på framåt och då gick den snabbt och rakt. Innan återlämning så rollade jag en stund i den. Den var kul att trixa med och slalombanan var kul i Frej (typ 5m mellan bojarna). När jag sedan testade en Valley Nordkapp så körde jag slalombanan på tid i denna och avslutade med att rolla runt i den en stund också.

P1060321 P1060322

SM i roll hade jag bara tänkt att titta på, men när tiden närmande sig så anmälde jag mej också. Jag fick snabbt skriva ner de rollar jag kunde och deltog för erfarenhetens skull. Som sann friluftfrämjarledare såg jag till att ingen i gruppen hamnade efter mej. Men kul var det att vara med. OBS poängen bakom mej i bilden nedan är från föregående tävlande Mats Hallberg som är mycket duktig.

P1060323

Två personer paddlade torpön runt på drygt 6 timmar. Vi hade en fundering på detta men tog det som sagt lite lugnare på Hätte.