Examinatorkurs för svenska Paddelpasset

I helgen nyss 30-31 maj så gick Eva, Bosse och jag från Friluftsfrämjandet tillsammans med fem andra examinatorskurs i Paddelpasset.  Kursen hölls av Håkan och Jonas från Kanotförbundet. Platsen var på lagom avstånd, Jönköpings kanotklubb. Vädret varierade mellan solglimt till mulet och hällregn. Luften hölls sig runt 10 grader och vattentempen var uppe i +6C.P1060109

Som ni anar på bilderna så utbildades examinatörer för både kajak och kanadensare. Det var väldigt kul att se lite rörligare kanadensare under helgen. Det “vanliga” är ganska långa och tunga..

Efter lite teori med bakgrund och syfte och hur vi bedömer kunskap fick vi gå ut och känna på övningarna. Under helgen fick vi växla mellan att vara examinator, observatör och kandidat. Vårt mål var att examinera på grön nivå. Det gäller att hålla koll på kriterierna mellan grön/blå så man inte bedömer en grön kandidat efter blått mått. Syftet med paddelpasset är inspirera till mer paddling och visa på en utvecklingsväg. Det mesta man håller på med blir ofta roligare ju mer man vet och lär sig.

Paddelpasset är inte bara teknik, två andra delar är miljö och säkerhet som man också ska kunna. Det är dock ganska lätt att fastna i det paddeltekniska eftersom det är kanske det man får öva på lite(mycket) mer. Att lära sig allemansrätten bra går ofta fortare än att lära sig en effektiv kontring liksom att förstå hur man förebygger hyper- och hypotermi.P1060110Till söndagen hade vi läxa i att förbereda och hålla två tekniska moment samt ett teoretiskt. För de teoretiska delarna gäller det att med lämpliga frågor bocka av kunskapen, muntligt eller skriftligt. En hel del av miljö och säkerhet går att stämma av under en tur “helt naturligt”. I kursen blir allt lite uppstyltat.

Det blev en hel del reflektion över hur vi instruerar utan att leda i detalj, hur vi placerar oss för att se det som behövs, samt hur vi hanterar gruppen inför, under och efter en övning.

Söndagens eftermiddag ägnades åt feedback. Först hur vi ger feedback och vad som är viktigt att tänka på. Sedan att ge feedback som examinator till mina kandidater och sist att ta emot feedback från observatören och kandidaterna.

Det sista på dagen var feedback från Håkan och Jonas på vår roll som examinator i vårt kommande uppdrag och vår handlingsplan framåt, både i teknik och som examinator.

Att sikta mot paddelpasset har helt klart varit en kompetenshöjare i paddling och drivkraft att vilja lära sig mer.  Denna kunskap kommer vi nyttja ännu mer i våra kurser och turer.

Paddelpasset ska vara “kul”, vi kommer inte ställa krav att våra deltagare ska examinera sig men vi vill kunna erbjuda det. Däremot ger ett paddelpass ett visst kvitto på personens kajak-vana om det är någon vi inte känner som vill följa med på lite längre turer eller i öppnare vatten.

Det var en mycket intensiv, rolig och givande helg. Det hade nog gått att hålla på någon dag till.