Kajakstället provat på plats

IMG_1112

Idag tog jag hjälp av grabben att lyfta på kajakstället på släpet. Det gick preciiis i släpet. Tvärstöttan diagonalt går ut lite längre i verkligheten än i google sketchup. Sågar jag bara av utsticket så går det ner utan skohorn. Nu testade jag bara att köra runt kvarteret, men tanken är att spänna fast ställningen ner mot/under kärran med spännband så den inte kan “hoppa ur” även om risken är mycket liten.

IMG_1111

I framkant vid lastning får man hålla koll så bilen får svängradie. Med lite toe-in och fyra kajaker så är det inga problem. Övre kajaknivån går över taket. Ställer man kajakerna på högkant så får man nog dra bak de yttre lite för att få svängrum.

I överliggaren finns ett inre rör som jag kan dra ut 2 meter där jag fäst en LED-lampa. Det går givetvis bra att sätta vimpeln där dagtid. Tanken med röret är att ha en bra, tydlig och hög fästpunkt för lampa/vimpel samt att det blir tydligt när man backar nära garaget eller annat. Jag att skjuta in/ut röret får jag lossa en skruv med mutter och byta hål på inre röret.

Utsticket av kajaker bak är ca 1,7m. Det kräver lite extra ögon bakåt vid tvära svängar eftersom aktern “sladdar” lite jämfört med om jag haft en längre kärra och längre dragstång. Förhoppningsvis är det normalt sett inget problem utan går att lära sig köra med detta. Fördelen är att jag kunde använda befintlig kärra och att den vid alla andra transporter är smidig. Jag kollade inte kultrycket nu med kajaker på. Draget fram väger nog mer än kajakbakarna som hänger ut. Men står kärran utan bil är det ju inga problem att lasta kajakerna längre fram.

Bredd 150cm. Längd 250cm. 50cm mellan våningarna. 128cm över kärrans golv. Vikten är lätt lyftbar på 2 personer.
De längsgående bottenrören har M10-muttrar insvetsade. Gavlarna skruvas fast i dessa.
Överliggare och tvärstötta sitter med M10-skruv genom gavlarnas dubbla vertikala rör.
Alla rör 30*30*3mm. Överliggaren 40mm och inre röret 25mm.

Så nu är logistiken ordnad för kajakprojektet på scoutlägret klockrent2015 och kommande familjeturer.

Screenshot 2015-05-02 at 16.48.01

2 reaktioner på ”Kajakstället provat på plats

    1. Tackar. Mycket döljs ju under rörisolering. Men det känns som förväntat i utseende, stabilitet och vikt. Tvära svängar kräver lite efter-tanke bokstavligt talat, men det ska nog gå bra.

Kommentarer inaktiverade.