Då har vi paddelpassat oss

P1060094

Idag så har alla (utom en) ledare i vår främjargrupp “kört upp” för paddelpasset. Håkan, Kim och Anneli kom och hälsade på oss vid en kall men solig Vättern. Det var inte helt olikt uppkörningen jag gjorde för MC-kortet för några år sedan. Man övar och förbereder sig och sedan gäller det att på ett naturligt sätt visa hur man paddlar “i trafik”. Efteråt en liten väntan på personlig feedback och att få reda på färgen på passet.

Det som var lite annorlunda, men en del av konceptet, var att ingen feedback ges under hela examinationen för att på så naturligt sätt som möjligt se hur vi “brukar göra”. Inför detta har vi övat ett antal tillfällen gemensamt samt haft tillgång till infon på Kanotförbundets hemsida. Det svåra är att veta exakt vad som kontrolleras, hur perfekt ska det vara mm. För blå nivå så är det ganska exakt och kräver både övning och lite externa ögon. Det är ofta man tror att man gör si eller så, men det går alltid att förbättra…

Vi har idag paddlat fram och baklänges efter strand och i vågor, paddlat triangelbana, slagit knopar, gjort undanmanöver och slutligen höga/låga stöd i fart samt självräddning, kamraträddning och “alla i vattnet”.

Vi blev erbjudna en teknikdag som extra träning efter detta för att jobba på våra “övningsområden”. Jag tror det är bra om den som funderar på blå och uppåt har tränats av någon som examinerar så man jobbar åt rätt håll.

Dagen var både nyttig och rolig.

Det finns bra DVD som visar teknik (t.ex Gordon Browns Sea Kayak 1&2). Det finns några guldkorn på Youtube men väldigt mycket som antagligen inte skulle godkännas. Sedan räcker det ju inte att titta, man måste träna och få feedback på att man gör som tänkt. När det gäller roll så brukar jag filma mej för att se vad jag gör. Jag får väl börja med att filma all annan lek också så jag kan kolla min kantning i vågor.

Går det inte att paddla utan pass? Självklart går det. Paddelpass blir en balansgång mellan roligt och krav. För egen del vill jag få kvitto på vart jag står i min kunskap och ha träningsmål. För de som söker sig till våra kurser och turer och också vill ha “kvitto” vill vi kunna erbjuda examinering på grön nivå

Färgen? Blå havskajak 🙂