Tagit ställning för lite kajakpyssel

Lördagen blev inte teknisk träning med kajak  (Vi ledare i Friluftsfrämjandet tänker i år examinera oss på paddelpasset) utan det blev garagejobb med lite hårda tekniska saker till kajak.

Ibland händer det att någon son eller annan vill hänga på och paddla och då blir det snabbt behov av en extra bil. Det kan ju också vara så att man åker iväg och vill ha med en extra kajak själv. När vi köpte kärra till hushållet så var det främst för flytten 2012. Det blev en hyfsat rejäl obromsad kärra men inte med lång dragstång. När jag började fundera på kajakställ till kärra så blev funderingen, byta kärra, köpa ställning, bygga i trä eller går det att göra i järn?

Byta kärra tyckte jag blev onödigt dyrt. Ställningar säljs ibland tillsammans med kärror, men skulle nog inte passa min. Att bygga i trä skulle funka, men bli ganska “grovt”.

Jag hörde mej för lokalt om företag som säljer fyrkantsjärn och fick napp om kapat och klart från GT svets. De kunde också svetsa och lacka men det blev avsevärt dyrare. Sedan blev det några timmar i Google Sketchup för att rita. Det blev en ställning med bottenram som har plats för 4 kajaker liggande. Det bör funka att ställa de på högkant och få plats med dubbla antalet, men de måste de skyddas från varandra så de inte skaver. Stället ska gå att ha på kärran med kajaker på och köras in i garaget utan problem (porthöjden).

Eftersom draget är normalt så kommer de att sticka ut bakom släpet. Regelmässigt är det OK utstick bara det är utmärkt med vimpel dagtid eller lampa på natten, men kräver lite försiktighet vid sväng. Eftersom släp och ställning är ganska smalt så kan man lasta ganska långt fram innan bilen “tar i”. Det blir lite spännande att testa på.

Material och svetskostnad gick på ca 3000kr och sedan svart färg på det och lite rörisolering från CO. Gavlarna går att skruva loss så det går att förvara “platt”. Det ska fästas på flaket med spännband som håller ner det.

  

När jag ändå var igång så fick Black Pearl ut i solen och värma sig. Lite stenskott från förra årets fick lite svart lack. Det var inga skador till glasfiber denna gång heller. Vanlig lackfärg släpper kanske lite lättare vid skrap, men är också mycket lättare att laga i,  

2 tankar kring ”Tagit ställning för lite kajakpyssel

    1. Flytetygen får nog ha sin normala plats på väggarna. Men visst går det fylla med kajaker för uppställning också.
      Det blir lite extra tid att fundera nu. Jag klev snett när jag bar kajak in i badhuset i söndags. Fraktur på ben i foten och ortos (pjäxa) i 3-4 veckor till att börja med. Den foten är lite svår att få ner i kajaken tror jag…

Kommentarer inaktiverade.