Friluftsfrämjandet Jkpg och farsdagsroll

Det slumpade sig så att det blev rollträning på farsdag i år igen. Men sämre kan man ju ha det. I Friluftsfrämjandet Jönköping brukar vi lägga in några bassängtider med rollträning efter kamraträddning på våren (inte samma målgrupp) samt några gånger på hösten. Det går väl inte öva roll för mycket och själv märkte jag stor skillnad i resultatet när vi flyttade sjönära så man kan bära kajaken över gatan och ut och rolla och ha kul 30 minuter efter jobbet. Det underlättar också att ha torrdräkt (tidigt och sent på säsongen) eller tuiliq på sommaren. Rätt klädd kan man hålla på i lite längre pass.

Men åter till bassängen. Idag var vi 5st bara så det blev gott om övningstid på 2-timmarspasset för alla. Jag gick igenom lite på land det som är svårt att se i kajaken (benen) och sedan demonstration i vattnet. Min avataq fick följa med och den gör det betydligt lättare att först lära in rätt rörelsemönster i lugn och ro med kropp & kajak. Min Black Pearl brukar också få hänga med då den ger förutsättningar för låg tyngdpunkt och så lite grönlandspaddlar för att göra det okomplicerat med paddelbladen och lite extra flytkraft. Fixar man rollen med dessa förutsättningar så kan man stegvis byta till vinklade paddlar, högre kajaker och kallare vatten 😮

För nybörjare brukar jag lära ut i denna ordningen: Först flyta ut på rygg och glida upp, sedan böja sig fram för att välta över kajaken och “komma under kajaken” och glida upp för att slutligen falla i baklänges  och glida upp. Allt detta med avataq. Fördelen med avataqen är att den har ett löst band att hålla sig i så du kan bestämma hur mycket lyftkraft du vill ha jämfört med att hålla direkt i en flottör.

Sedan är en bra fortsättning butterflyrollen eftersom den inte är så kompilerad med svepet. Då brukar hålla i paddeln under kajaken och se till att paddeln kommer till ytan. Här går det att hjälpa till mer eller mindre.

Standard grönlandsroll kan komma efter, men ibland blir det för mycket i huvudet så första momenten glöms bort när man ska börja svepa. För att då hjälpa paddeln till ytan är en flottör användbar. Står man bakom som medhjälpare hjälper det ofta att rallaren uppmanas att kolla på dej, då kommer huvudet bakåt istället för nyfiket framåt/uppåt.

I slutet slog jag på kameran lite för att dokumentera lite framsteg och annat.

00:00 butterflyroll
00:08 standard roll
00:46 balance brace (kroppskontroll)
01:10 butterfly andra sidan
01:35 standard roll andra sidan
02:05 flyta med avataq
02:16 standard roll
02:38 standard roll med flottör som ythjälp

Att byta sida blir ofta avigt och det kan ibland bli som att börja om från början. Så vänta inte för länge med testa andra sidan..

6 tankar kring ”Friluftsfrämjandet Jkpg och farsdagsroll

  1. Ja visst gör det. Själv kämpar jag med andra rollar, men de “normala” känns så säkra i verkligheten och i pedagogik att det går att dela med sig. En del som inte provat roll alls innan har lärt sig under ett 2timmarspass. Har man lite mer i ryggmärgen sedan tidigare (eller tänker för mycket) så kan det ta lite längre tid.
   Men alla blir bättre av träning. (stabilare roll eller klarar båda sidorna)

 1. Ni har ett Svedberg Emalj de lux. Baddjup 39 cm. Höjd 51 cm. Jag är väldigt nära på att köpa detta badkar, men undrar följande – är badkaret inte lite väl litet? Går det att bada i det?

  Sorry, gick inte att kommentera ert andra blogginlägg om detta från 2012.

  1. Ja vissa inlägg drar mer spammare än andra, därför avstängt.
   Ensam är det OK, men man doppar ju inte hela kroppens längd i det. Är man mer bredaxlad än normalt kan det nog vara lite smalt. Sånt är svårt att veta innan.
   Men nu kanske vi skulle köpt ett snäppet bredare och längre.

   Men badar man i badhus räcker det ju till med kajak och allt 😉

    1. ja, 170cm. Google Sketchup-bilden har rätt längd på badkaret men fel bredd (51 istf ca 70).

Kommentarer inaktiverade.