En Joe O’Blenis paddel har hittat hem

 

Svaret på frågan är oftast X=N+1

IMGP0804
Joe’s ceder, min gran, NLP kolfiber

Jag gillar att paddla och rolla med grönlandspaddel (sk GP). I början så gjorde jag några paddlar själv för att spara pengar och testa om GP var grejen. För mej är det skönaste paddlingen med GP och enklare att rolla med dem. Min europaddel (EP) får ofta hänga med som reserv på turerna eftersom den är delbar. Jag brukar också paddla och svänga lite med EP för att kunna visa och använda den på Friluftsfrämjandets nybörjarkurser.

Efter att ha gjort några GP under 2009 så är det en som funkat bra och har hängt med i några år nu. Jag gjorde den 2010 av en granplanka. Jag ser nu att den ökat 60gram i vikt sedan tillverkningen, antagligen på grund av regelbunden inoljning med linojla. Den är fortfarande rak och fin och har inte slagit sig.

2012 blev jag intresserad av Northen Light Paddelsports GP. Den är delbar och man kan variera mellan vanlig paddel och stormpaddel genom att byta mellanstycket. Vid besöket hos Nynäs kajak så köptes en standard GP med vita kanter. Jag fick dock byta bladen (utan problem) då tätningen inuti inte var tät.. Delningen är slät och fin med försänkta insex-skruvar. Denna paddel är i den billigare kanten av kommersiella GP i kolfiber.

Så nu har jag varierat lite mellan NLP’n och min träpaddel. Trä är skönt att hålla i medan kolfibern är enklare att transportera delbar.

Under senare tid har det börjar dyka upp fler kommersiella tillverkare av GP i trä. Det finns både Eastpole paddels och SeabirdDesigns. Eastpole kan jag gissa har vissa mått från Björn Thomassons paddlar. Seabirds paddel har jag bara hållt i hos Petrus Kajak.

Under sensommaren 2014 har jag sneglat mot Joe O’blenis paddlar. De är tillverkade i ceder och är lättare och snygga. Efter lite Facebook-snack med Joe för att se frakt och beställningsalternativ så hälsade vi på hemma hos Mikael på Sea Kayak Billdal förra helgen. Mikael är Joe’s återförsäljare i Sverige. Han hade ett gäng laminerade hela eller delbara hemma i lite olika utförande. Det är en fördel att kunna klämma och känna på något man ska ha i händerna och även små skillnader känns i bladbredd och grepp. Efter en trevlig pratstund med honom så slutade det med att jag köpte en laminerad GP av honom. Denna GP är “skulderlös” så bladen smalnar av mot skaftet samt att bladen är något smalare.

Jag har inte hunnit testa den ännu.. Men den känns skön, luktar gott och är lätt.

Lite mått och vikt för att jämföra mina paddlar
Min egen gran
Längd 220cm, loom 48cm, grepp 38*26mm, blad 95mm, vikt 1120g.
NLP kolfiber
Längd 217cm, loom 52cm, grepp 38*31mm, blad  85mm, vikt 1060g
Joe’s GP Wester red ceder laminerad
Längd 220cm, loom 42 cm, grepp 40*29, blad 90mm, vikt 815g.
Som jämförelse Tinnas Aquabond Europaddle
Längd 215cm, grepp 30mm, Vikt 900g.
Även om min egen i trä är tyngst så känns en GP lättare i vattnet eftersom bladen ger lyftkraft i vattnet vilket en EP inte gör på samma sätt.

 

2 tankar kring ”En Joe O’Blenis paddel har hittat hem

Kommentarer inaktiverade.