Ny turkajak, North Shore Atlantic

Min TaheMarine Reval Midi PE har jag paddlat på turer , när vi haft kurser i Friluftsfrämjandet men den har även funkat som roll-kajak för att träna på lite större kajaker än Black Pearl. Revalen är förutsägbar och går att kanta och svänga bra samt känns lugn i vågor. Jag köpte den som turkajak när Tinna tog över min Greenland T och jag ville då inte spendera för mycket pengar på en normalstor kajak. För sitt pris är det en bra kajak, styv i skrovet för att vara en PE och bra egenskaper i vattnet. Men det finns lite saker som är mindre bra… Om man slarvar med luckorna så läcker det gärna in lite vid blöta lekar men vid normal paddling är det sällan problem. Den väger 28kg vilket är det “lilla extra” när den ska upp på taket eller ska bäras med last.

Efter kursen med Nigel Foster blev jag lite sugen på Wisky 16 från Point65 men den uppges väga 25 kg utan luckor och kostar knappt 5000kr mer. Så både vikt och pris var åt fel håll så att säga.

Eftersom jag läst mej till att skrovet på Reval Midi PE kommer från North Shore (Atlantic) så letade jag vem som säljer dem i Sverige. Söder kajak hade en begagnad Atlantic hemma som jag passade på att provpaddla när jag tagit bilen på tjänsteresa till Stockholm. Jag kände att jag satt bra i den direkt så jag paddlade runt lite i Vinterviken. Jag testade också att rolla med den (såklart). Endast balance brace var svårare än i Black Pearl (vilket jag inte är så bra på i BP heller). Bra sits, följsamt ryggstöd och lågt däck bakåt kändes bra.

NS-atlantic

Jag synade den ganska noga och nu vet jag ju lite mer vad som kan vara bra, bättre eller sämre med en kajak. Detta exemplaret hade de haft i några år som instruktörskajak och uthyrningskajak vilket satt sina spår. Antalet repor på botten var ganska många så priset på den begagnad var inte i paritet till nypris med rabatt för Friluftsfrämjandet. Så jag kikade vidare på deras nya exemplar. Det hela slutade med att bilens skugga såg ut så här på hemvägen…

skugga

Vår yngre grabb har visat visst kajakintresse och var med oss på midsommarturen. Så det kanske är lika bra att behålla Revalen och ha en extra kajak hemma för söner och vänner.
Uppdatering 2014-07-13: Nu är Revalen såld. Så det blir att hyra för söner i fortsättningen.

Jag har bara hunnit testa den lite kort på en dagstur än så länge men förhoppningsvis kommer den att användas mycket. De saker som kanske inte framgår på North Shores web som jag tycker är bra har jag tagit lite bilder på här. By the way, kajaken tillverkas i England (om allt stämmer) så lite kul med en europeisk kajak.

Men men, det som jag fastnade för..

P1050104

Däcksbeslagen är försänkta i däcket vilket gör det enklare att kravla runt på den samt att det ska skvätta lite mindre. På insidan syns inga muttrar eller skruvar eftersom de är inglasade prydligt.

P1050106

North Shore använder Valleys luckor. De är lite tyngre än Kajaksports men tätar bra. Alla luckor sitter fast i korta linor.P1050107

Kikar man från bakre packluckan mot skeddan ser det ut så här. Rent och fint och inga glasfiberstrån som packningen fastnar i.P1050109

Skottväggarna är ganska tunna, eller upplevs som det, och eftersom de inte är målade med gelcoat så släpper de igenom lite ljus från sittbrunnen. De är gjorda med fläns på några centimeter åt ena hållet som avlastar mot däck och skrov.P1050110

Skottet i fika luckan (som har en stor öppning på 19cm) mot sittbrunnen är välvt som sitsen. Det gör att det bli minimalt med vatten kvar i sittbrunnen vid tömning. Å andra sidan kan man inte lägga så mycket saker bakom sitsens ryggstöd men det får istället plats i fickaluckan. P1050111

Fotstöden är från Yakima. När jag testade dem första gången i Seabirds Black Pearl gillade jag dem inte direkt eftersom det var svårt att “hämta dem” under det trånga däcket. Med lite högre i tak så är det enkelt att med foten nå spärren och dra fotstöden mot sig. Lite pyssligare än SmartTracks där du lyfter i en pinne och drar, men med Yakima så kan du justera utan händer under kapellet! Väl låsta så sitter de fast bra. P1050112

Sitsen känns normal. Det finns lite stoppning för höfterna. Ett tunt sittunderag är fäst med plastknappar. Det går enkelt att ta bort om det är blött och det är inte så tjockt att det tar lång tid att torka. Ryggstödet sitter med ett brett band som är lätt att justera med ett metallspänne på baksidan. Ett gummiband håller det på plats bakåt så man inte riskerar att sätta sig på det när man hoppar i.P1050113

Sittbrunnssargen är slät, tät och fin under kanten. Det finns ingen öppen skarv under sargen. Yttre formen på sargen är konvex runt om så kapellet sitter spänt överallt. Reval Midi PE (och en del andra PE) har en ganska rak bakkant vilket känns onödigt och gör att kapellet inte spänner åt där. Jag köpte ett neoprenkapell till denna och som tur är passar min senaste  tuiliq både denna och Reval Midi PE (samt Black Pearl).P1050115

Skeddan verkar väldigt effektiv (vid korttestet) även om den inte sticker ut så långt. Den och luckorna kommer från Valley. Reglaget löper väldigt lätt. Det som förvånar lite är att det är ganska stort spel i sidled på skeddan. Om och hur det påverkar får visa sig. På Kajaksports skeddor sitter det styrningar i boxen för att göra de styva i sidled. Skeddan har fått ett litet hål och snörstump så den kan dras ut om den fastnat med grus.P1050116

Det främre skottet ser också prydligt ut mot fören. Liksom skottväggen mot fötterna.P1050118

En vägning av kajaken med luckor när jag var hemma visar att vikten stämmer med vad leverantören uppger. Den väger 24.5kg.

Nu väntar förhoppningsvis västkusten nästa vecka!

Lite andra mått:
Längd 515 cm
Bredd 55 cm
Främre lucka invändigt mått 25 cm
Främre skott 56 l
Fikalucka 19 cm
Fikaskott 38 l
Bakre lucka oval 41*22,5 cm
Bakre skott 59 l