Rollträning med Friluftsfrämjandet

Idag har vi haft rollövning med Friluftsfrämjandet i badhuset. Vi brukar inte kalla det för kurs då det förpliktigar med resultat. Men snart så får vi kanske byta rubrik..

P1040806Vid presentation och genomgång så lyssnar vi in erfarenhet och vad de har för mål. Fyra hade inte rollat på egen hand innan, någon hade provat, en annan hade aldrig vält.

Svårigheten med att lära sig rolla på egen hand är att man ofta fastnar framför Youtube och det enda som syns är paddlar och huvuden. Det tar lång tid att lyckas då eftersom “hemligheten” mer sitter i vad du gör med kroppen än med paddeln, åtminstone på grönländskt vis. Visst kan man rolla på annat vis (C2C) när man har bråttom, men får man inte till momenten då så trillar man tillbaka i.

Jag har fastnat för att rolla på grönländska, att mer jobba med vattnet och ta det lugnt än att smälla till det med paddeln. Kan man dela upp momenten så är det större chans att man hinner tänka igenom dem och göra rätt. Skulle man glömma eller slarva med något moment så lyckas man ofta ändå att komma upp. En roll på grönländska blir mer förlåtande.

Efter en kort introduktion på bassängkanten för att visa på startposition och hur man gör med benet för att räta upp kajaken så gör jag en demo i vattnet.

  • Hålla i bassängkanten och träna på att flyta på rygg och vrida upp kajaken med “vattenbenet”.
  • Använda min Avataq (eller stort flythjälpmedel) för att flyta på rygg i vattnet, hitta balansen och sedan vrida upp kajaken och flytta in kroppen till bakdäck. Här kommer momentet med att hålla huvudet lågt in.
  • Trilla i på rygg och hålla i Avataq, komma upp till ytan och sedan enligt ovan.
  • Använda en grönlandspaddel  och trilla i baklänges. Här tar en medhjälpare emot paddeln och ger stöd i början. Sedan enligt ovan.
  • Göra en vanlig roll “framlänges” där medhjälparen styr paddeln så den kommer runt och till ytan.
  • Sedan kanske det går på egen hand.

Idag började jag träna “eleven” med paddeln för butterfly-roll, dvs att hålla den på mitten och flyta ut men inte svepa. Hon satte sin första egna roll efter 40 min i vattnet! Att kunna lite salsa underlättar tydligen. Efter det så bytte vi till standardroll och då blir det lite mer att hålla reda på med händer och armbågar, men det funkade fint också.

Alla nybörjare använde grönlandspaddlar idag (jag tog med 3st) och min erfarenhet är att de är mindre komplicerade att börja med. Vill någon sedan byta paddel när de har en fungerande roll så är det steget lättare att ta än att börja med europaddel.

Idag övade vi två nybörjare direkt i Black Pearl. De provade sedan en “vanlig” kajak och det funkade där också, men lite svårare.

Även om målet är att rolla sin egen normal-stora kajak med europaddel så tror jag att man snabbare kommer dit med en assistent i vattnet och att man lär sig rolla i en låg/nätt grönlandskajak med tillhörande grönlandspaddel.

Den mest pedagogiska filmen just nu för de rollar jag gillar är This is The Roll (tycker jag).

Men det var Helen Wilsons DVD som fick mej att fatta något år innan.