Avataq – en uppblåst liten säl (i neopren)

I veckan fick jag min beställda avataq från Brooks. Det kanske inte är det mest nödvändiga tillbehöret för paddling. Men allt behöver ju inte vara nödvändigt och sämre laster kan man ha.
Inuiterna använde avataq som flöte i änden av harpunrepet och för rollträning. Orginalet är ett uppblåst sälskinn. Politiskt korrekt nu är neopren.
Jag beställde min avataq via kayakways.net då det inte är det vanligaste tillbehöret i kajakbutikerna i norden. Leverans skedde på ca 2 veckor. Tullen och posten lade på 271kr eftersom det kom från utsidan av EU.

Avataq
Avataq

Varför är en avataq bra? Funkar inte en flottör?

Både när jag tränat själv och instruerat andra så har jag märkt att en nyckel till en lyckad roll är att få ner tempot så att den som rollar känner sig ha kontroll. Med avataq kan man i början av tränandet låta paddeln ligga på land och bara träna på att flyta och få in rörelsen med att vrida upp kajaken och ta upp huvudet sist. Fördelen med avataq jämfört med flottör är att du kan blåsa upp den mer för ökad lyftkraft. Materialet i Brooks är neopren så den är greppvänlig och den har öglor och band att hålla i när du tränar. När väl underkroppen lyder och fixar kajakvridningen och axlarna och huvudet funkar i vattnet kan man lägga till paddeln och träna vidare.
Jag testade själv reverse sweep roll med avataqen. Håller man i de lösa banden känns det nästan som med paddel, men med möjlighet att göra om flera gånger. På min felsida gick det inte lika bra, men med avataq är det bara att ta luft och göra det långsamt en gång till.

Använder man den som kudde på kvällen så antar jag att man garanterat drömmer om nästa lyckade roll.

En reaktion på ”Avataq – en uppblåst liten säl (i neopren)

Kommentarer inaktiverade.