Kajakkurs i incidenthantering utanför Torö

 

Helgen 20-22 september var vi fem ledare i Friluftfrämjandet Jönköping som åkte på utflykt och kurs kring Torö. Vi kände att vi ville utveckla oss i att hantera kajaker och räddning i vågor. Vi ordnade en specialkurs på västkusten men lärarinnan fick ett annat uppdrag. Så vi bokade om oss till Horisont Kajak och deras kurs i Incident management. Vi hade planerat att bo i tält på Öja men kvinnorna kuppade och bokade stugor vid norra hamnen vilket vi alla uppskattade. Maten och stugorna gjorde livet mycket gott denna helg 🙂P1040485

Efter fyra timmar i bil till Ankarudden och 40 minuter i kajak till Öja så tog vi cyklarna och åkte ner till Landsort. Det finns en hel del kultur att titta på under resan ner. Vädret var riktigt fint denna fredag.P1040486

Landsort har många mysiga hus och faktiskt en hel del grönt. Vi fick tips (många gånger) om att besöka puben, men den var tydligen stängd. Vi promenerade upp till fyren istället.P1040489

Lite obligatoriska fyrbilder. Fyren är gammal och fyrliga aktiviteter skedde redan på 1600-talet. Mycket kul finns att läsa om Landsort.P1040492

Den gamla militärbunkern är öppnad som turistinfo och de nedre delarna av anläggningen är blockerade för nyfikna. Många ögon har nog letat fiende från denna position men av beskrivningen i bunkern förstår man att det var glest mellan observationerna.P1040509

 

På lördagen var det drygt +12C och ca +15C i vattnet. Vinden varierade lite runt ca 7 m/s. Vi paddlade ut till mötesplatsen där instruktör Lars och badpojken Jonas mötte upp. Jag valde att ta med min Tahe Reval PE. Att paddla i vågor har jag inte gjort mycket, men denna kajaken känns både trygg och lättmanövererad. Efter lite koll av förväntningar och annat så fick vi lite teori. Det blev en del tankar ‘det ska vi jobba lite mer med’. Men vi konstaterar också att vi i inlandet har mer nybörjare och ofta snällare miljöer.

P1040522

Lite demo av olika slag och sedan ut och öva. Vi fick börja med sidoförflyttning och “spin on the spot” (360 sväng) för att vara effektiva vid kamraträddning. Dessa övningar gjordes först i lä och sedan ute i vågorna. Jag lyckades kanta för mycket och innan jag hann säga plopp så satt jag uppåner och tittade på botten. En roll upp så satt jag på rätt håll efter 3 sekunder och kunde fortsätta övningarna. Kul att rollen funkar i verkligheten.

P1040532

Sedan fick Lars och Jonas bada och vi fick rädda i olika situationer. Vågor på bild blir plattare än de upplevs. Men det är helt klart svårare att hamna rätt i vågor och vind samt att åtminstone jag fegar lite med kantning när det blåser och skvalpar.

P1040534

Vi tränade också på att hjälpa en som bara kan använda en arm, eller ingen arm eller försökte vara medvetslös.

P1040536

Jag blev kommenderad i vattnet och fick träna på att bli räddad. Här är jag glatt medvetslös och väntar på att Bosse ska fixa fram kajaken.

P1040552

“Hand of God” är när man räddar någon som hänger uppåner. Lite mer bråttom blir det då och man inser att gruppen ska vara samlad om detta ska funka, eller åtminstone vara till nytta…. Övningarna avslutades med lite låga stöd samt “alla i vattnet” och rädda oss. Men kort därefter hade tiden runnit ut. Vi höll på mellan 09 till en bit efter 17 och det kändes som vi kunde lekt och haft roligt i vattnet en stund till för att träna lite mer.. Men det får bli hemma.

P1040569

Vi packar ihop och instruktörerna lämnar oss. Vinden har ökat till 10-12 m/s och vi paddlade hem mot stugorna och bastun.

Under bastun försvann det lite skor men mysteriet fick snart sin förklaring då Mickel Räv tassade runt på klipporna. Efter lite letande i pannlampans sken så var alla skor snart tillbaka, några med lite bitmärken.

Söndagen började med kraftig vind och regn så vi siktade på att bara paddla “hem”. Vädret blev dock bättre under tiden och i skydd av öarna så blev det riktigt behagligt. Kameran var nerpackad då jag tänkte att nu händer inget mer, men då hoppade en älgtjur ner från en ö ca 100m framför oss och simmade över till nästa ö. Kul att se!

Att gå kurs är nyttigt för att lite snabbare utveckla sig, även om DVD mm kan ge inspiration och tips. Men saker måste övas in för att sitta och kunna nyttjas snabbt.

Som ledargäng var det riktigt kul att göra en grej ihop och uppleva samma sak. Tyvärr hade två ledare inte möjlighet att följa med så de får väl stå ut med att vi pratar konstiga termer och övningar nästa gång vi ses.