Gäster från Ukraina får prova kajak

DSCN0211

Denna veckan har min kompis Jörgen haft två ungdomar på besök från Ukraina. Det kan låta lite udda men eftersom han jobbar på SAM-hjälp som kör hjälpsändningar till östeuropa så har han ett kontaktnät åt det hållet. SAM-hjälp hjälper både till praktisk (t.ex renovering) och genom insamlade gåvor som lokala kyrkor delar ut.

Under veckan så har ungdomarna fått vara med på olika saker och jag fick vara med då de skulle få pröva på kajak och friluftsliv. Efter en snabbkurs i kajakpaddling på engelska och sedan översatt till ukrainska så paddlade vi iväg på Fängen i kajaker hyrda av Friluftsfrämjandet Jönköping.

DSCN0216

Till att börja med så användes rodret flitigt och det svängdes våldsamt hit och dit. För att lättare komma framåt så fick de paddla utan roder ett tag. Det gick lättare och rakare så länge det inte blåste så mycket.

DSCN0223

Efter en knapp timme så kände de sig trygga i kajaken och vi paddlade in i kanalen mellan Fängen och Sandsjön.

DSCN0241

Jag och Jörgen visade att två kajaker kan bli stadiga om de hålls ihop och Jörgen fick kliva ur och gå ett varv runt på våra kajaker.

DSCN0243

Det är en kunskap som kan bli nyttig när man ska ta en Geocache under en bro. Efter loggning  paddlade vi till en fin och solig strand och lagade pasta med fläskfilé på Trangiat. Att laga mat ute på detta sätt var nytt för dem. Jag passade på att visa lite grönlandsrollar och berättade varför de användes till att börja med.

Väl tillbaka vid bilarna igen så blev det lite kajaklek och bad. Jörgen fick visa hur man blir kamraträddad och en av tjejerna ville också prova det liksom att vandra varvet runt på kajakerna. En mamma på stranden ville se “eskimåroll” och det fick hon och hennes barn se, liksom nya tricket att paddla uppochner.

När kajerna var återlämnade och alla hemma igen så kom störtregn med 3cm hagel och åskväder på det. Så vi hade bra tajming på dagen och två nöjda ungdomar åkta glada vidare.