Ny turkajak i flottan, Tahemarine Reval Midi PE

Vi har ändrat lite i kajakflottan i sommar. När jag blev färdig med min Black Pearl så tog Tinna chansen att ta min Greenland T som sitt förstahandsval. Jag kommer troligen att nyttja BP’n som dagturskajak (dvs de flesta turerna). Följden blev att Tinna sålde sin Wind 505. För övernattning utan mikrobehov så behövde vi en lite större kajak som används ibland. Valet föll då på en Tahemarine Reval Midi PE. Plast för att den skulle vara lite billigare och oömmare, trelagers för att bli något lättare (än helgjuten) samt stabilare. Jag ville ha en skäddakajak. Totalt sett så har Reval Midi PE fått bra recensioner. (Till friluftsfrämjandet fick vi iofs ett måndagsexemplar som återlämnades och ett annat exemplar fick beställas.)

Jag har bara hunnit att prova den lite i vår nya hemmasjö, men det är några saker som kan vara kul även för andra att veta, som inte framgår av webben. Åtminstone jag letar mycket info innan köp och detta hade varit bra att känna till, men det hade inte ändrat mitt val.

Luckorna är inte kajaksports utan Tahemarines egna gummiluckor. Lucksargarna är skurna och de blir inte lika jämna som en färdig sarg. (Hasle gör fina lucksargar för plastkajaker) Detta gör att det finns en risk att det läcker in lite vattendroppar om du rollar runt mm, vanligt plask är inga problem. Det går nog också att jämna till ytterkanterna lite mer.

Fikaluckans innerdiameter är 12,5cm och inte 15cm som webben anger. Det går att fila upp den lite till utan att påverka funktion. Min 1a-hjälppåse går inte ner i hålet.. Fästet för locksäkringen flyttade jag till utsidan av luckan eftersom flärpen på insidan gör att luckan inte ligger på helt tätt. Flärpen skar jag bort.

Edit: På fikaluckans insida har jag med Dreml slipat bort lite onödig fläns och jämnat till med värmekniv. Så nu är den närmare 15cm.

Luckan fram är 21cm i sin öppning, men den går nog att öppna till 23cm om man vill. Webben säger 24cm. Säkringen på insidan funkar bra. Luckan bak är 24*43,5cm, men där är enstaka cm inte lika kritiskt.

Edit: Även främre luckans fläns på insidan slipade jag bort och jämnade till med värmekniv. Så nu går Trangia ner utan problem.

Sittbrunnssargen har slätare finish än lucksargarna, men den är gjuten enligt formen. Lårstöden ser ut som på Greenland T, men är lite mjukare pga plast istället för glasfiber. De funkar att hålla sig kvar med. Sargkanterna på sidorna är ganska raka. Vid vanlig paddling är detta nog inget större problem, men är man lite mer rörlig i sittbrunnen och hänger uppåner ibland så vill åtminstone mitt Tahe neoprenkapell släppa i kanten och då läcker det såklart in lite mer vatten. Greenland T har mer sväng runt hela sargen (bättre).

Pedlarna justeras med att vrida flärparna och flytta pedalen fram eller tillbaka och sedan låsa med att vrida tillbaka. Jag tycker kajaksports funkar bra och blev lite förvånad att det sitter något annat i denna. Med kajaksports så drar du med fotstödet med justerpinnen medan du med denna får “hämta” pedalen med foten. Jag tycker den är smidigare än de pedaler som har mekanismen på baksidan av pedalen. Denna är antagligen lite billigare än kajaksports.

Första gången jag satte mej i kajaken så tyckte jag att jag satt högt och långt fram. Sitsen är mer upphöjd i framkant än jag är van vid. Ryggstödet är Tahes styva plastband med stoppning. Jag har flyttat bak det 1 skruvhål för att landa bättre i sitsen. Än så länge sitter jag bra med denna justering. I vattnet känns inte sitsen för hög eftersom kajaken har lite “rocker” och man kommer lite lägre ner. I denna kajak sitter jag med böjda knän och den lite högre framkanten i sitsen funkar bra.

Till kajaken följer Tahes däcksnät att lägga småsaker i. Även gummibandslayouten är lite ändrad från webbilderna.

Paddlingsrecension får bli efter någon övernattningstur.