Skona ditt kajakskrov på land

skonare

 

Inför Friluftsfrämjandets Vänertur fick vi tips om att stränderna är steniga. På släta klippor går det alltid att lägga ett liggunderlag under kajaken för att jämna ut underlaget. Är berget lite mer ojämt så kan liggunderlagen bli för tunna för bergets variationer. Det finns färdiga kajaksavers att köpa, men jag offrade lite hårdare cellplast från min “baslåda” för att såga ut 4 st block. De är ca 35 cm breda och 10cm höga med att skrovformat uttag i mitten på ca 2cm. För att förstärka de lite så blev det ett varv silvertejp runt. När vi paddlade så hade vi dem framför pedalerna i sittbrunnen där de låg still och vägde “ingenting”.

De har väl lite för hög friktion för att dra upp kajaken över dem, men ofta kan man lyfta fören upp fören på en medan vattnet håller aktern. Sedan lägger man den andra lite längre bak. Som alltid med lastade kajaker så underlättar det om man är två som hjälps åt.