Med Friluftsfrämjandet runt Kållandsö i kajak

Fredagen 29/7 så lastade 8 paddlare kajaker i ett regnigt Jönköping. Prognoserna för Väners hade sett goda ut, men svängt till regn och nordan på upp till 10m/s. På väg mot Lidköping så blev det bara bättre. Den planerade turen var att runda Kållandsö från fredag kväll till söndag eftermiddag.

Fredagen startade vid Djurgårdsudde med att lasta av och packa och ta en genomgång och fika. Här finns flytbrygga, gratis parkering och café med toa. En bra start helt enkelt. Ca 18:30 i fint väder med med lite frisk nordan så tog vi oss österut och via Marholmen förbi Läckö slott och till Lindön för första nattläger. Kvällens etapp blev 12km och det blev ingen “tid över” innan solnedgången.

På lördagen som tog vi en kort första etapp till “Spiken”. Här blev det glassfika för de flesta och några passade på att köpa lunchen. Förmiddagen var det blåsigt men det avtag efter några timmar och blev lugnare. Vi paddlade Strömsundet söder om Transö mot Trilleholme. Tre passerade genom tät vass söder om holmen, men fem av oss gick norr om den. Sedan fortsatte vi söder om Alen och lunchade på en av Enholmarna. Här kom helgens enda regndroppar! Tempen i luften var annars 20-25C på dagarna och kanske 18 på nätterna. Vattnet höll 18-20C. Nu hade vind och sjö lugnat sig så vi kunde gå väster om Norholmarna och runda stora Hattefuran och hade härlig medvind och medsjö ner till Naven. Där blev det bad, fika, roll. Vi fortsatte sedan på “utsidan” förbi Krösholmarna och fann nattläger på stora Björkholmen. Det ser alltid svårt ut med tältplatser, men när spanaren varit upp på land så fanns det gott om plats i skogen för våra 4 tält. På kvällen passade vi på att träna kamraträddning och “wet exit” för de som ville. Denna dagen bjöd på god havskänsla och väldigt få andra båtar. Denna dag slutade trippen på 21.6km.

Söndagen fortsatte med sol och lugnt väder. Vi gick väster om Jönsa holme och rundade Stora slanthall och gick väster om Klitt innan det blev fika på Köön. Vi fortsatte sedan och tog sista chansen på vågorna innan vi rundade Skratten för att paddla in i Järnesundet. Här blev det mer insjöpaddlling med grönare plattvatten. Vi gick in i en smal vasskanal väst om Otterön och såg en bäverhydda i Rackeby skärgård, rundade Ullerholmen och stannade på Alsöns västsida. Tät vass gjorde att det såg mörkt ut att kunna gå iland och på andra sidan var det tätt med sommarstugor. Här fick vi generöst nog landa på några klippor bredvid en sommarstugeägares hus och brygga. Han uppskattade vårt besök eftersom han ville ha argument för att få slå vassen för att göra viken tillgänglig för fler. Vi år vår lunch, han fotodokumenterade sitt trevliga kajakbesök och alla var nöjda (win win). Tidsplaneringen var nu förskjuten men vi var överens om att det var värt att njuta av vädret och komma fram lite senare. Vi fortsatte sedan via Skarefjorden, Kävelstocken och Vänsjön. De enda vågorna nu var efter motorbåtar som sällsynt sällan visade hänsyn. Men vi var ju vältränade från lördag fm och nordans vågar. 16:30 landade vi på Djurgårdsudde igen och efter lastning och välbehövligt fika styrde vi mycket nöjda hem igen. Dagens etapp blev 22.3km. Totalt ca 56km paddlat.

Förutom att det är väldigt trevligt att paddla tillsammans så finns många tillfällen till samtal och erfarenhetsutbyte vilket berikar turen. Tack för en trevlig helg!

Vill du se fler bilder så titta på albumet i Picasa.

Nedan kan du via wikiloc följa vårt spår.