SOF, spanttillverkning

Litet eklager

I veckan så var jag till Östra Hults Elsåg strax söder om Värnamo. Där köpte jag okantad ekplank, 25mm tjock och 3m lång. Två brädor borde räcka, men när jag ändå var igång och han lyfte med truck för att komma åt så köpte jag sex brädor.

En rak startkant

Att få ut en rak kant på 3 meter blev lite bökigt, så jag kapade brädan och strimlade 150cm långa lister på 9*25mm. Sedan hyvlade jag av hörnen på två kanter så de blir lite rundade inåt. Efter kapning till 70cm bitar åkte de i blöt i väntan på basning. Eken är otorkad så den ska nog inte behöva ligga så länge i blöt. Sittbrunnens bit får jag ta i hellängd och på “platten” eftersom den ska vara 3cm hög.

halvklara spant, 26 st 150cmSpant i blöt

Jag gjorde en masik i kartong och testade så Tinna kunde åla i kajaken. Sittbrunnen är tänkt att bli 40*57 (liknande storlek som Tahe Greenland LC) och då passar masiken på 50 cm avstånd från ryggstödet. Kroppsmåttet säger egentligen 47cm.

Naturligt böjt trä till masiken har jag inte kunnat leta utan det fick bli en 2″*8″ av tät gran som jag har börjat att forma. Nästa steg är att göra klart stora och lilla masik för att sedan ta tag i spantning.