Hur ska surdegen vara dagen efter?

Hur vet man att man är kär? När man är det så vet man, om man inte vet det så är man det inte. Det är likadant med om surdegar funkar. När man har en som funkar så vet man att den bubblat upp.

Första bilen är kvällsförberedelser. Vänster bunke är en rågsurdeg som ska bli honungsbröd. Höger bunke är en långjäst deg för solrosfrallor (3gr jäst). Småburkarna är grunder för vetesurdeg och rågsurdeg.

Andra bilden är på morgonen efter en natt i rumstemperatur. Rågsurdegen har bubblat till sig och fylls på med mera gott och blir till bred på tidig eftermiddag. Fralldegen har vuxit rejält och bundit ihop sig (smular inte som bröd) skrapas ur, viks, jäses 30min i väntan på ugnen, delas i 8 bitar och slutar i brödkorgen till frukosten. Surdegsgrunderna har också ökat i storlek och bubblat till sig och kan nu användas för bakning igen eller förvaras i kylen en vecka eller två.