Batteritävling AA, IKEA, Kjell&Co mot Varta Ready2Use

Maha Powerex MH-C9000

För ett antal år sedan så valde jag laddbara batterier för storförbrukning, men om något skulle hålla länge så var det alkaliska som gällde. Framförallt var självurladdningen ett problem om batterierna skulle ligga några månader. Laddbara har jag testat kapaciteten på, men alkaliska har jag aldrig mätt..

Om laddaren

I helgen ville jag testa min nya laddare Maha Powerex MH-C9000 (jag vet att det låter som ett mindre rymdskepp) och se vad “vanliga” alkaliska batterier håller för kapacitet. Laddaren har ett antal trevliga funktioner där du kan ställa laddström mellan 200mA-2A och urladdningsström mellan 100mA-1A. Förutom vanlig laddning så kan man analysera batterierna (ladda upp, ur, upp) och den visar urladdningskapaciteten och inte hur många mAh som har laddats i. Den har funktioner för att “cykla” trötta batterier så att du kan ställa hur många upp och urladdningar du vill göra samt “break-in” vilket innebär att den laddar med 0.1C, laddar ur med 0.2C (snälla cykler) och avslutar med att ladda upp igen med 0.1C för att enligt IEC standard avgöra kapaciteten. Det finns slutligen en urladdningsfunktion som gör att du kan testa kapaciteten även i vanliga alkaliska batterier.

Batterierna sitter glest i den så de är lätta att ta ut och får bra luftning. Varje fack går att styra individuellt och du kan under och efter laddning läsa av ström, spänning, kapacitet och tiden som gått. Den är lite större än min förra favorit (LaCrosse BC-900), men har lite fler funktioner.

Testet

IKEAs batterier har haft gott rykte och har funkat bra för mej. Jag har alltid försökt att ha dessa hemma. Kjell&CO lockade med 3för2 så nu har jag en del sådana också. Duracell använder jag inte eftersom priset inte motsvarar den eventuella högre kapaciteten(tror jag). Senast jag köpte laddbara så blev det Varta NiMh Ready2Use 2300mAh. Dessa har lite lägre kapacitet än de senaste “vanliga” NiMh, men klarar att ligga längre utan att tappa kapacitet.

Jag testade kapaciteten genom att ladda ur varje batteri med 100mA. Jag tog två alkaliska av varje sort för att inte få ett måndagsexemplar.

IKEA gav 1421mAh och 1384mAh. Kjell & Co gav 1530mAh och 1516mAh. Varta gav 1982mAh (men jag hade inte toppat upp detta innan). Varta påstår att deras ready2use ska hålla 80% upp till ett år och då är det fortfarande bättre än alkaliska.

Med dessa siffror så har jag ingen anledning att sätta i alkaliska i något som ska användas inom 1 år.

När jag började med laddbara batterier så hade  NiCd kapaciteter på 500mAh till 950mAh. Då var alkaliska bättre. Med nya NiMh, och framförallt de med låg självurladding, så är de användbara i de flesta saker numera. Nåväl, i fjärrkontrollerna behåller jag nog vanliga batterier..

Jag brukar testa mina laddbara emellanåt och med intelligent laddare är det enkelt. De som har <75% av sin angivna kapacitet går till återvinning. Det finns inget tråkigare än att få tag i en dålig cell som gör att GPS eller pannlampa slocknar i förtid. En bra laddare sparar mycket irritation över dåliga celler eftersom de rensas ut hemma.

5 tankar kring ”Batteritävling AA, IKEA, Kjell&Co mot Varta Ready2Use

  1. Laddaren har jag köpt på http://www.chargeit.se/shop/product_info.php?cPath=35_46&products_id=968
   Jag tycker det är bra att kunna testa cellerna ibland så man inte dras med en dålig cell bland flera som förstör dagen.
   En del laddare visar hur mycket kapacitet som blivit inkörd, men det intressanta är hur mycket man får ut. Denna laddaren visar båda.
   Jag har också någon Vanson undanstoppad, men det är inte så snällt att ladda för snabbt.
   För några år sedan körde jag en del RC-flyg (eldrift) och de cellerna var gjorda för snabbladdning, men det blir då viktigt med att laddaren kan avsluta i tid.

 1. Trevlig läsning, kom nu hit för andra gången och läste samma sak 🙂

  IKEA har ett särtryck på sin hemsida av Råd och Röns test av batterier från nr 10 2010. Bäst i test blev GP Recyko, följt av Varta Ready 2 Use (inte den nyare power-varianten), Duracells Stay-charge (nu verkar de heta Pre-charged istället, antyder den en försämring?) och på plats nummer fyra ikeas “Ladda”. Med “Laddas” låga självurladdning enligt testet undrar man förstås varifrån ikea låter köpa in dem. Dessutom är det tråkigt att Sanyos Eneloop inte fick vara med, men de hittar man ju kanske inte i butik här i landet.

  http://www.ikea.com/ms/sv_SE/customer_service/ikea_services/awards/ladda_batteriladdare.html

  Ha det bra!

  1. Tack för länken. Ikeas vanliga har jag använt mycket, men kul att deras laddbara också håller hög kvalitet och låg självurladdning. Nu framgår inte i diagrammet hur länge de “låg” innan de uppmättes. Syftet med min test var att visa att det inte (ur kapacitetsskäl) finns anledning att köpa alkaliska batterier.

Kommentarer inaktiverade.