Att runda Visingsö med kajak och friluftsfrämjandet

I lördags var det premiär för att åka på kajakutflykt med Friluftsfrämjandet Jönköping. Efter samling på lördagen kl 09:30 så styrde vi med bil till Gränna. Turen var planerad med Visingsö runt. Väl i hamnen i Gränna stod valet för oss 8 deltagare mellan att paddla de 6,2km över eller att ta färjan. Det blåste bara några få sekundmeter så vi paddlade över. Jag testade att paddla i torrdräkten och överlevde värmen. Inte mycket varmare än vindjacka. Däremot tryggare i vågarna och färjornas svall. Jag är inte helt komfortabel än i nya kajaken och vågor från sidan.

På Visingsö mättes badtempen och den stod på modiga 11C. Efter lunch siktade vi söderut mot Näs för bad (18C) och fika. På väg ner finns lite visingsöraukar att kika på. Hela västra sidan upp fick vi lätt medvind. På denna sida finns gott om fina sandstränder. Enligt kartan saknas vägar ner till stranden, men vi antar att det är en deal med lantmäteriet för att de bofasta ska få ha stränderna för sig själva. Halvvägs upp på västra sidan så slog vi läger. Jag har dissat “ris i påse som kokas i geijser” som onödig. Men i Trangia var det perfekt. Ingen risk att bränna vid i botten. Tillsammans med med stekta kycklingbitar (stekta hemma och frysta) som värmdes upp med en sweet and sour sås blev det kalas. De mer rutinerade hade med mer grönsaker och “extra allt”. Mest extra allt toppades av matlag Lovisa som packade upp chokladsås, rån, vindruvor och VANILJGLASS!  (kanske inte helt frusen efter 10 timmar i kajak, men det imponerade 🙂  )Prognosen för söndag EM sade upp till 8 m/s på eftermiddagen… Vi sov på saken.

Efter frukost så kollades prognosen igen och då skulle vinden gå från 3 till 0 m/s vilket stämde. Det blev ytterligare bad/fikapaus innan lunchbad vid norra änden. Detta var sista fina stranden på vår tur runt öa. Östra sidan ner är inte alls lika tillgänglig. Efter glasspaus i hamnen på Visingsö så paddlade vi tillbaka till Gränna och var lastade och klara 18:30. Även om jag hört att vättervattnet är klart så är det fantastiskt att kunna se ner ca 10m till botten. Turen blev 22+22km i 28-30C värme. Solhatten blöttes frekvent för att ge vattenkylning åt huvudet. Jag får lära kajaken att rolla så jag kan klara kylningen bättre i sommar..


5 tankar kring ”Att runda Visingsö med kajak och friluftsfrämjandet

    1. Ja välkomna till vårt innanhav! Här paddlar man i dricksvatten (och man låter helst bli att fylla flaskan i hamnar och vid badplatser..)

    1. Ja, det kändes i axlarna att man arbetat lite. Inga löpmuskler precis..

Kommentarer inaktiverade.