Att spela in SVTPlay med Mac OSX Snow Leopard (funkar inte längre)

Uppdatering 2011-01-06

Det verkar numera som om SVT bara kodar för FLASH. Jag hittar inte längre inställningen för att välja Windows Media. Så nu funkar det nog som tänkt, dvs att bara titta direkt i webben. Jag har inte sett någon lösning för detta och anvisningen nedan funkar inte längre. Den får dock ligga kvar som referens eftersom google hittar den. Kommer jag över en lösning så uppdaterar jag.Tanken med SVTPlay är att du ska kunna se program när du vill. Men ibland tas de bort ganska snart och du kanske vill ha kvar programmet ett tag till. Med Snow Leopard så fick QuickTime 10 lite nya funktioner.

Steg för steg…(OBS funkar inte längre 2011-01-06)

QuickTime har möjlighet att spara media till disk. För att få SVTPlay att hamna i QuickTime måste man berätta för SVT att man vill se det i Windows Media.

För att QuickTime ska spela upp Windows Media måste du installera Flip4Mac.Börja med att hämta detta.

http://www.microsoft.com/mac/products/flip4mac.mspx

Ladda ner och installera Flip4Mac. Ett annat bra tillägg är Perian som gör att QuickTime hanterar många format.

I inställningarna för Flip4Mac så ställ in att Quicktime ska användas vid uppspelning. Annars visas filmen inbäddad i Safari.

Gå sedan till SVTplay.se och välj inställningar och att du vill spela upp i Windows Media.

När du nu startar ett TV-program från SVTplay så startar QuickTime. Strömmen laddas och uppspelning börjar.

Välj nu File, Save As, skriv ett filnamn och välj mapp, Format=Movie.

Bekräfta ett du vill använda .mov (Quicktimes ändelse). Konverteringen påbörjas. Räkna med att det tar lika lång tid som programmet.

När allt är klart så har den en fil som kan spelas upp i Quicktime i både Mac och Windows. Windowsanvändare måste dock ladda ner QuickTime.

7 tankar kring ”Att spela in SVTPlay med Mac OSX Snow Leopard (funkar inte längre)

 1. Hej,

  jag försökte följa era anvisningar för att ladda ner från SVT Play men inställningsknappen finns inte på SVT Play-sidan. Har ni någon ny lösning?

  Tack för att ni delar med er!

  1. Hej
   Jag kollade nu och det verkar som om valet om format är borta (Windows Media). Jag kan bara välja kvalitet. Jag har själv inte använt detta på ett tag så jag vet inte när det försvann, men borta är det. Jag uppdaterade inlägget..
   /Gunnar

 2. Ok, betyder detta att det inte går att spela in SVT Play på ovan beskrivet sätt längre?!

  1. Jag vet i dagsläget inget sätt för att lösa det. Jag förtydligar i texten.

 3. Har kollat SVT-play med min gamla iMac G3 som kör MacOS 10.4, Safari 4.1.3 och flashplayer 9. Det finns ingen alternativ-knapp för uppspelning så det har inte med Mac OS 10.6 att göra. Har också läst och följt artiklarna i MacWorld om flash när det gäller Apples beslut att inte använda flash i iOS. Flash har ett DRM-skydd och SVT-play använder sig av detta. Lika så gör nog TV4. Det man behöver är ett screen recorder program som även spelar in ljud eller ett program som kan fånga dataströmmen direkt innan den når flash. Linux har en lösning som heter rtmpdump efter rtmp-protokollet som används av SVT. En lösning jag inte testat än är att (jag har en macmini som mediadator till TVen) spela upp SVT/TV4-play på en dator och koppla en Eye-TV-sticka med video-ingång och koppla den till TVns Scart med S-videoutgång och spela in med en andra dator. Om TVn släpper en videosignal när en dator använder TVn som en VGAskärm och man kopplar ljudet till TVn så bör det det fungera om man vill spela in enstaka program på SVT/TV4play. Skulle det hacka i dataströmmen så kan man editera det i iMovie. Kvalitén blir S-video (400 linjer vill jag minnas) men det är bättre än ingenting. Alternativet är väl Bootcamp och något bra Windowsprogram (ursäkta svordomarna)

  1. Du verkar ha forskat ordentligt i ämnet. Att jag nämnde 10.6 var för att quicktime fick lite roliga spara och redigeringsfunktioner då. Men nu verkar det som att den som vill spara får göra det utanför webbläsaren.
   Av sökträffarna förstår jag att ämnet är intressant 🙂

 4. Har testat Dator-VGA+ljud till TV och från TV-Video UT till Eye-TV kopplad till en MacBook Pro. Resultat: Ingen video signal från TVn när datorn använder den som skärm. Ett alternativ som funkar är att koppla en DVi till Videokonverter från en andra bildskärmsport till Eye-TV och spela in den signalen. Ljudet får tas via hörlursuttaget på datorn.

Kommentarer inaktiverade.