Surdegsbröd, lättare gjort än beskrivet :-)

Visst verkar det mer komplicerat med att baka surdegsbröd än “vanligt” bröd. Men jag tror faktiskt det är lättare när man kommer ihåg att börja i tid och får in handgreppen. I torsdags kväll tog jag fram surdegsgrunden från kylskåpet och matade på den. Den fick sedan stå på golvvärmen för att få lagom temp. På fredagskvällen hade den bubblat upp fint och det stämmer som Martin skriver i sin bok, “om man undrar om surdegen är igång så är den inte det”.

Jag blandade ihop första delen av degen och bunken fick stå övertäckt på golvvärmen under natten. På lördag morgon så hade den dubblat sin volym och var bubblig. I med resten av mjöl, vatten, honung och salt och så får assistenten jobba i några minuter och så fick den jäsa i lådan. Denna gången jäste den bättre än vid första försöket. Efter drygt 4 timmar så välte jag upp den på bakbordet, delade den i tre delar med stora degskrapan (30cm spackelspade). Sedan så viker man den mot mitten några gånger för att sträcka degen och sedan ner i durkslagen. Durkslagen med mjölade handdukar är mina jäskorgar. Efter jäsning i 1,5 timmar ska de in i het ugn.

Den lösa degen är inget stort problem eftersom det inte är något knådande på bakbordet. Bröden får formen av jäskorgarna. Även om man viker degen några gånger så går den ihop under jäsningen så den inte är delad när man skär upp. Så även om klocktiden är lång för ett bak så är den aktiva arbetstiden nog kortare med dessa bröd.